Bean Coffee

Bean coffee for espresso and other brewing methods

I don’t think anyone doubts that the best coffee is made from beans ground just before brewing. However, how many coffee lovers as many favorite flavors and brewing methods. Depending on the type of bean, blends and singles Rigello will work well as bean coffee for the espresso machine, but also for alternative brewing methods. Once ground – to the appropriate thickness for your method, of course – you can brew freshly roasted coffee in a drip, aeropress, French press, coffee machine or simply by pouring the grounds in a cup or mug.

kolejny krok

Kawy ziarniste Arabica i Robusta

Kawy ziarniste powstają z Arabiki lub jej połączenia z Robustą. Arabica to aromatyczna, łagodna odmiana kawy o owocowo-słodkim smaku. Robusta to tańsza w uprawie odmiana o intensywnym, niekiedy gorzkawym posmaku – jednak to jej ziarna zawierają więcej kofeiny i dodają kawie mocy. Kawy ziarniste 100% Arabica są łagodne i można je pić praktycznie o każdej porze. Są one również bazą do tworzenia kawy bezkofeinowej. Jednak najpopularniejsze są mieszanki o różnych proporcjach obu ziaren 50/50 lub z przewagą Arabiki (80 lub 60%). Łączą one walory smakowe i moc pochodzącą z obu rodzajów.

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Wybór kawy ziarnistej to kwestia indywidualna. Jakie smaki lubisz? Po kawę w jakiej formie sięgasz najczęściej? Wolisz pić ją rano czy popołudniu? Jeśli jesteś miłośnikiem kawy z owocowymi nutami postaw na 100% Arabikę lub mieszankę z 80% Arabiki wypalaną na średnio. Jeżeli twoje kubki smakowe bardziej lubią się z czekoladą i smakiem orzechów wybierz kawę z większym dodatkiem Robusty lub mocno wypalaną. Delikatna kawa ziarnista (np. Rigello Oro) będzie idealna dla fanów małej czarnej. Raczej nie sprawdzi się w połączeniu z mlekiem, ponieważ jej smak może znikać. Miłośnikom kawy mlecznej lepiej będą odpowiadały mocniejsze smaki mieszanek Crema Aroma lub Grand Espresso. Jeśli potrzebujesz kawy dla porannej dawki energii postaw na te z Robustą. Aby cieszyć się aromatem cały dzień i noc lepszym wyborem dla ciebie będzie Arabika lub kawa bezkofeinowa.

Jak parzyć kawę ziarnistą?

Kawy ziarniste Rigello sprawdzą się zarówno w parzeniu na gorąco, jak i na zimno (cold brew). Przygotowanie kawy trzeba rozpocząć od zmielenia ziaren. Niektóre ekspresy mają wbudowany młynek i możliwość wybrania stopnia zmielenia ziaren. Jeśli jednak nie masz takiego ekspresu użyj młynka ręcznego lub elektrycznego – regulując styl czasem mielenia. Kiedy kawa jest już zmielelona umieść ją w urządzeniu, w którym parzysz kawę. W przypadku parzenia na gorąco (drip, french press) pamiętaj, aby nie zalewać kawy wrzątkiem (odczekaj ok. 3-4 minuty od zagotowania) i wstępnie ją sparzyć niewielką ilością wody. Więcej wskazówek na temat tego jak parzyć kawę ziarnistą znajdziesz na naszym blogu.

Kawa ziarnista czy mielona?

Wybierasz kawę z Rigello? Kiedy wrzucasz wybraną mieszankę do koszyka masz możliwość wyboru ziarnistej lub mielonej. Którą wybrać? Kawa mielona będzie dobrym wyborem jeśli nie masz ekspresu, młynka do kawy lub o poranku masz włączony tryb leniuszka. W innym wypadku zdecydowanie polecamy wybranie kawy w ziarnach. Dzięki temu będziesz mógł zmielić je bezpośrednio przed parzeniem – w swoim stylu. A taka kawa z pewnością odwdzięczy Ci się pełnią aromatu i smaku. Chcesz jednak kawę ziarnistą, którą my zmielimy dla Ciebie? Wybierz stopień zmielenia:

  • cold brew – gruba sól
  • espresso – pod kawiarkę, drobno
  • filter – driper, dość grubo
  • french press – grubo, sól morska
  • turkish – na mąkę – bardzo drobno
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter