I don’t think anyone doubts that the best coffee is made from beans ground just before brewing. However, how many coffee lovers as many favorite flavors and brewing methods. Depending on the type of bean, blends and singles Rigello will work well as bean coffee for the espresso machine, but also for alternative brewing methods. Once ground – to the appropriate thickness for your method, of course – you can brew freshly roasted coffee in a drip, aeropress, French press, coffee machine or simply by pouring the grounds in a cup or mug.
Bean coffee to get you moving
Bean coffee scented with Brazilian sunshine
Aromatic bean coffee - luxury for your palate
Aromatic speciality coffee for the most demanding gourmets
Specialty coffee that combines coffee delicacy and delightful spiciness
Cuban specialty coffee with an intriguing hint of tobacco
Freshly roasted specialty quality coffee from Guatemala
kawa ziarnista najłagodniejsza z łagodnych
Freshly roasted specialty quality coffee from Burma
Freshly roasted specialty coffee that doesn't tolerate compromise
bean coffee the mildest of the mild
Rigello Bio Set
Aromatic coffee without caffeine
Rigello coffee set
aromatic coffee beans for a little black coffee
bean coffee for a good start
bean coffee with the power from this Earth
Bean coffee that likes to go with dessert
bean coffee on doping
Strong coffee for milk
best coffee for espresso
Kawy ziarniste powstają z Arabiki lub jej połączenia z Robustą. Arabica to aromatyczna, łagodna odmiana kawy o owocowo-słodkim smaku. Robusta to tańsza w uprawie odmiana o intensywnym, niekiedy gorzkawym posmaku – jednak to jej ziarna zawierają więcej kofeiny i dodają kawie mocy. Kawy ziarniste 100% Arabica są łagodne i można je pić praktycznie o każdej porze. Są one również bazą do tworzenia kawy bezkofeinowej. Jednak najpopularniejsze są mieszanki o różnych proporcjach obu ziaren 50/50 lub z przewagą Arabiki (80 lub 60%). Łączą one walory smakowe i moc pochodzącą z obu rodzajów.
Wybór kawy ziarnistej to kwestia indywidualna. Jakie smaki lubisz? Po kawę w jakiej formie sięgasz najczęściej? Wolisz pić ją rano czy popołudniu? Jeśli jesteś miłośnikiem kawy z owocowymi nutami postaw na 100% Arabikę lub mieszankę z 80% Arabiki wypalaną na średnio. Jeżeli twoje kubki smakowe bardziej lubią się z czekoladą i smakiem orzechów wybierz kawę z większym dodatkiem Robusty lub mocno wypalaną. Delikatna kawa ziarnista (np. Rigello Oro) będzie idealna dla fanów małej czarnej. Raczej nie sprawdzi się w połączeniu z mlekiem, ponieważ jej smak może znikać. Miłośnikom kawy mlecznej lepiej będą odpowiadały mocniejsze smaki mieszanek Crema Aroma lub Grand Espresso. Jeśli potrzebujesz kawy dla porannej dawki energii postaw na te z Robustą. Aby cieszyć się aromatem cały dzień i noc lepszym wyborem dla ciebie będzie Arabika lub kawa bezkofeinowa.
Kawy ziarniste Rigello sprawdzą się zarówno w parzeniu na gorąco, jak i na zimno (cold brew). Przygotowanie kawy trzeba rozpocząć od zmielenia ziaren. Niektóre ekspresy mają wbudowany młynek i możliwość wybrania stopnia zmielenia ziaren. Jeśli jednak nie masz takiego ekspresu użyj młynka ręcznego lub elektrycznego – regulując styl czasem mielenia. Kiedy kawa jest już zmielelona umieść ją w urządzeniu, w którym parzysz kawę. W przypadku parzenia na gorąco (drip, french press) pamiętaj, aby nie zalewać kawy wrzątkiem (odczekaj ok. 3-4 minuty od zagotowania) i wstępnie ją sparzyć niewielką ilością wody. Więcej wskazówek na temat tego jak parzyć kawę ziarnistą znajdziesz na naszym blogu.
Wybierasz kawę z Rigello? Kiedy wrzucasz wybraną mieszankę do koszyka masz możliwość wyboru ziarnistej lub mielonej. Którą wybrać? Kawa mielona będzie dobrym wyborem jeśli nie masz ekspresu, młynka do kawy lub o poranku masz włączony tryb leniuszka. W innym wypadku zdecydowanie polecamy wybranie kawy w ziarnach. Dzięki temu będziesz mógł zmielić je bezpośrednio przed parzeniem – w swoim stylu. A taka kawa z pewnością odwdzięczy Ci się pełnią aromatu i smaku. Chcesz jednak kawę ziarnistą, którą my zmielimy dla Ciebie? Wybierz stopień zmielenia:
Bądź ma bieżąco ze wszystkim, co się u nas dzieje.
Spotkajmy się na naszych social media.