Arabica coffee is the most popular variety, and its crops are the most common in the world. The secret to perfect Arabica coffee is proper care of the coffee plants – and these are very demanding (compared to Robusta). They need adequate sunlight and soil moisture. Selected beans go to roasters around the world…that’s where the magic happens. Rigello Coffee Roastery is the place where we will prepare 100% Arabica coffees for you, including decaffeinated variants.
Bean coffee to get you moving
Bean coffee scented with Brazilian sunshine
Aromatic bean coffee - luxury for your palate
Aromatic speciality coffee for the most demanding gourmets
Specialty coffee that combines coffee delicacy and delightful spiciness
Cuban specialty coffee with an intriguing hint of tobacco
Freshly roasted specialty quality coffee from Guatemala
Freshly roasted specialty quality coffee from Burma
Freshly roasted specialty coffee that doesn't tolerate compromise
bean coffee the mildest of the mild
Jesteś fanem Arabiki, ale lubisz efekt pianki na kawie? Niestety musimy Cię zmartwić. Arabica Crema to trudne do uzyskania połączenie. Wynika to z dużo mniejszej niż w Robuście zawartości dwutlenku węgla w ziarnach. Przez to w trakcie parzenia kawy nie ma możliwości powstania charakterystycznej pianki. Wolisz stawiasz na delikatny smak – postaw na Arabikę 100%. Chcesz mieć piankę – wybierz kawy z dodatkiem Robusty.
Arabica to kawa znana ze swojego łagodnego smaku. Połączenie smakowitego kakao, lekkiej karmelowej słodyczy i odrobina owocowych aromatów… To właśnie one najlepiej ja określają. Charakterystyczna słodycz przełamana kwasowością sprawia, że jej ziarna nadają się do przygotowania napojów, które można stworzyć jedynie z 100% Arabiki. Pierwszy to kawa bezkofeinowa, która powstaje przez wypłukiwanie ziaren – użycie Arabiki ogranicza czas namaczania kawy, bo naturalnie ma ona w sobie mniej kofeiny. Drugi napój to cold brew – czyli kawa “parzona” na zimno. Będzie orzeźwiająca i idealna do przygotowania letnich mlecznych kaw.
Arabica i Robusta to najpopularniejsze odmiany kawy. Znacznie się od siebie różnią, ale jednocześnie doskonale uzupełniają. Arbica jest łagodna, lekko owocowa i posiada niewielką ilość kofeiny. Z kolei Robusta jest bardziej goryczkowata i nabuzowana kofeiną. Koneserzy kawy najczęściej stawiają na 100% Arabikę (również w wariancie Single Origin) lub mieszanki z Robustą w różnych proporcjach.
Bądź ma bieżąco ze wszystkim, co się u nas dzieje.
Spotkajmy się na naszych social media.