Coffee crema, or rather crema itself, is a foam that is formed by the release of carbon dioxide from the beans. Especially for you, we have created blends of coffees that will make you see a fluffy foam on your drink after brewing. Bean crema coffee is made from a combination of Arabica and Robusta, which also makes a difference in how the crema will ultimately look on your coffee.
aromatic coffee beans for a little black coffee
bean coffee for a good start
bean coffee with the power from this Earth
Bean coffee that likes to go with dessert
Bardzo jasna Crema, która znika w krótkim czasie oznacza, że kawa była parzona zbyt krótko. Takie espresso będzie wodniste i praktycznie bez smaku.Crema ciemna i szybko znikająca oznacza, że kawa była parzona zbyt długo – można wyczuć w niej wyraźną gorycz i posmak spalenizny.
Idealna kawa Crema jest gładka, gęsta, a jej kolor ma lekko brązowy odcień ze złocistymi refleksami.
Kawa Crema ziarnista (również w wariancie Bio) to specjalnie przygotowane mieszanki o specyfikacji gwarantującej powstanie delikatnej pianki. Co ma znaczenie przy powstawaniu Cremy i czy jej brak to coś złego?
Pierwszym czynnikiem decydującym o piance na espresso jest czas jaki minął od wypalenia ziaren. Im jest on krótszy tym bardziej obfita pianka pojawi się na twojej kawie.
Kolejna ważna rzecz to długość palenia. W tym przypadku im dłużej palona jest kawa tym lepsza Crema wychodzi – na jasno palonej kawie nie masz co na nią liczyć.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy znaczenie ma również rodzaj ziaren. Za Cremę możesz podziękować Robuście – to właśnie jej dodatek sprawi, że w twojej filiżance będzie widoczna delikatna chmurka.
Pamiętaj, że Crema może, ale nie musi świadczyć o jakości kawy. Te bez Robusty lub jasno palone po prostu nie będą miały pianki. A na to czy pojawi się ona może wpływać równiez metoda przygotowania…
Kawa Crema z ekspresu ciśnieniowego pozwoli Ci na cieszenie się charakterystyczną pianką niczym z reklamy. Oczywiście, o ile zdecydujesz się wypić klasyczne espresso. Tak przyrządzona kawa może być bazą do lekkiego cappucino lub latte. Jednak musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy! Po dodaniu mleka Crema z kawy zniknie. Być może na powierzchni będzie widoczna pianka, ale z mleka, a nie kawy.
Czy parząc kawę na inne sposoby uzyskasz Cremę? Korzystasz z french press, ekspresu przelewowego, dripera v60 lub kawiarki? Wybierając inną metodę niż ekspres ciśnieniowy, automatyczny lub kolbowy Crema pojawi się na powierzchni naparu jednak nie będzie ona tak efektowna – idealna jak ta, która powstaje pod wpływem wysokiego ciśnienia.
Bądź ma bieżąco ze wszystkim, co się u nas dzieje.
Spotkajmy się na naszych social media.