Bio coffee is full of flavorful beans that, when brewed, create an excellent, balanced beverage enriched with a dose of caffeine. Is bio coffee for you? Of course! If you are concerned about your health and the well-being of our planet. No chemical fertilizers or pesticides are used in bio coffees, and the beans are selected at every stage – from the bush to packaging. Importantly, coffees labeled as bio must be certified organic. Such coffee will repay you with excellent taste – the best you can get by grinding the beans just before brewing, using alternative methods such as aeropress, french press or dripper.
kawa ziarnista najłagodniejsza z łagodnych
bean coffee with the power from this Earth
bean coffee on doping
Kawy bio mogą być określane również innymi nazwami jako: kawa organiczna, ekologiczna lub eko. Jednak każda z nazw dotyczy najlepszej jakości certyfikowanych kaw. Niezależnie od nazewnictwa kawy bio tworzone są z ziaren Arabiki i Robusty – w różnych proporcjach. Delikatna kawa bez dużych ilości kofeiny powstanie ze 100% Arabiki. Mocna kawa która doda energii? Zdecydowanie postaw na Espresso. Wolisz lekko pobudzającą kawkę z pianką – koniecznie wybierz Cremę Bio.
Przygoda kawy bio rozpoczyna się na ekologicznych plantacjach. To właśnie tam uprawiane są krzewy kawowców Arabiki i Robusty, z których ziarna trafiają do twojej filiżanki w postaci intensywnego naparu. Zanim jednak się tam znajdą muszą przejść długą drogę… Kawa z oznaczeniem bio musi być transportowana w specjalnych warunkach dostosowanych do produktów ekologicznych. Co ważne nie może ona mieć kontaktu z kawami konwencjonalnymi (niecertyfikowanymi). Dotyczy to zarówno transportu, wypalania jak i przechowywania. Przed wypalaniem kawy bio piec jest czyszczony specjalnie przeznaczonymi do tego środkami. Z kolei ziarna przechowywane są w specjalnie wydzielonych strefach bio.
Bądź ma bieżąco ze wszystkim, co się u nas dzieje.
Spotkajmy się na naszych social media.