Bio Coffee

Bio bean coffee

Bio coffee is full of flavorful beans that, when brewed, create an excellent, balanced beverage enriched with a dose of caffeine. Is bio coffee for you? Of course! If you are concerned about your health and the well-being of our planet. No chemical fertilizers or pesticides are used in bio coffees, and the beans are selected at every stage – from the bush to packaging. Importantly, coffees labeled as bio must be certified organic. Such coffee will repay you with excellent taste – the best you can get by grinding the beans just before brewing, using alternative methods such as aeropress, french press or dripper.

kolejny krok

Kawa bio, ekologiczna, organiczna

Kawy bio mogą być określane również innymi nazwami jako: kawa organiczna, ekologiczna lub eko. Jednak każda z nazw dotyczy najlepszej jakości certyfikowanych kaw. Niezależnie od nazewnictwa kawy bio tworzone są z ziaren Arabiki i Robusty – w różnych proporcjach. Delikatna kawa bez dużych ilości kofeiny powstanie ze 100% Arabiki. Mocna kawa która doda energii? Zdecydowanie postaw na Espresso. Wolisz lekko pobudzającą kawkę z pianką – koniecznie wybierz Cremę Bio.

Jak powstaje kawa bio?

Przygoda kawy bio rozpoczyna się na ekologicznych plantacjach. To właśnie tam uprawiane są krzewy kawowców Arabiki i Robusty, z których ziarna trafiają do twojej filiżanki w postaci intensywnego naparu. Zanim jednak się tam znajdą muszą przejść długą drogę… Kawa z oznaczeniem bio musi być transportowana w specjalnych warunkach dostosowanych do produktów ekologicznych. Co ważne nie może ona mieć kontaktu z kawami konwencjonalnymi (niecertyfikowanymi). Dotyczy to zarówno transportu, wypalania jak i przechowywania. Przed wypalaniem kawy bio piec jest czyszczony specjalnie przeznaczonymi do tego środkami. Z kolei ziarna przechowywane są w specjalnie wydzielonych strefach bio.

X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter