Kawa Bio to pełne aromatu ziarna, które po zaparzeniu tworzą doskonały, zbalansowany napój wzbogacony dawką kofeiny. Czy kawa bio jest dla ciebie? Oczywiście! Jeśli troszczysz się o swoje zdrowie oraz o dobro naszej planety. W przypadku kaw bio nie są stosowane nawozy chemiczne czy pestycydy, a ziarna selekcjonowane są na każdym etapie – od krzewu po pakowanie. Co ważne kawy oznaczone jako bio muszą posiadać certyfikat eko. Taka kawa odwdzięczy Ci się doskonałym smakiem – najlepszy uzyskasz mieląc ziarna tuż przed parzeniem, stosując alternatywne metody takie jak aeropress, french press lub dripper.
Kawy bio mogą być określane również innymi nazwami jako: kawa organiczna, ekologiczna lub eko. Jednak każda z nazw dotyczy najlepszej jakości certyfikowanych kaw. Niezależnie od nazewnictwa kawy bio tworzone są z ziaren Arabiki i Robusty – w różnych proporcjach. Delikatna kawa bez dużych ilości kofeiny powstanie ze 100% Arabiki. Mocna kawa która doda energii? Zdecydowanie postaw na Espresso. Wolisz lekko pobudzającą kawkę z pianką – koniecznie wybierz Cremę Bio.
Przygoda kawy bio rozpoczyna się na ekologicznych plantacjach. To właśnie tam uprawiane są krzewy kawowców Arabiki i Robusty, z których ziarna trafiają do twojej filiżanki w postaci intensywnego naparu. Zanim jednak się tam znajdą muszą przejść długą drogę… Kawa z oznaczeniem bio musi być transportowana w specjalnych warunkach dostosowanych do produktów ekologicznych. Co ważne nie może ona mieć kontaktu z kawami konwencjonalnymi (niecertyfikowanymi). Dotyczy to zarówno transportu, wypalania jak i przechowywania. Przed wypalaniem kawy bio piec jest czyszczony specjalnie przeznaczonymi do tego środkami. Z kolei ziarna przechowywane są w specjalnie wydzielonych strefach bio.
Bądź ma bieżąco ze wszystkim, co się u nas dzieje.
Spotkajmy się na naszych social media.