Kawa Ziarnista

Kawa ziarnista do ekspresu i innych metod parzenia

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że najlepsza kawa powstaje z ziaren zmielonych tuż przed zaparzeniem. Jednak ilu miłośników kawy tyle ulubionych smaków i metod jej parzenia. W zależności od rodzaju ziaren, mieszanki i single Rigello sprawdzą się jako kawa ziarnista do ekspresu, ale też do alternatywnych metod parzenia. Po zmieleniu – oczywiście na odpowiednią dla danej metody grubość – możesz zaparzyć świeżo paloną kawę w dripie, aeropress, french press, kawiarce lub po prostu zalewając fusy w filiżance lub kubku.

kolejny krok

Kawy ziarniste Arabica i Robusta

Kawy ziarniste powstają z Arabiki lub jej połączenia z Robustą. Arabica to aromatyczna, łagodna odmiana kawy o owocowo-słodkim smaku. Robusta to tańsza w uprawie odmiana o intensywnym, niekiedy gorzkawym posmaku – jednak to jej ziarna zawierają więcej kofeiny i dodają kawie mocy. Kawy ziarniste 100% Arabica są łagodne i można je pić praktycznie o każdej porze. Są one również bazą do tworzenia kawy bezkofeinowej. Jednak najpopularniejsze są mieszanki o różnych proporcjach obu ziaren 50/50 lub z przewagą Arabiki (80 lub 60%). Łączą one walory smakowe i moc pochodzącą z obu rodzajów.

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Wybór kawy ziarnistej to kwestia indywidualna. Jakie smaki lubisz? Po kawę w jakiej formie sięgasz najczęściej? Wolisz pić ją rano czy popołudniu? Jeśli jesteś miłośnikiem kawy z owocowymi nutami postaw na 100% Arabikę lub mieszankę z 80% Arabiki wypalaną na średnio. Jeżeli twoje kubki smakowe bardziej lubią się z czekoladą i smakiem orzechów wybierz kawę z większym dodatkiem Robusty lub mocno wypalaną. Delikatna kawa ziarnista (np. Rigello Oro) będzie idealna dla fanów małej czarnej. Raczej nie sprawdzi się w połączeniu z mlekiem, ponieważ jej smak może znikać. Miłośnikom kawy mlecznej lepiej będą odpowiadały mocniejsze smaki mieszanek Crema Aroma lub Grand Espresso. Jeśli potrzebujesz kawy dla porannej dawki energii postaw na te z Robustą. Aby cieszyć się aromatem cały dzień i noc lepszym wyborem dla ciebie będzie Arabika lub kawa bezkofeinowa.

Jak parzyć kawę ziarnistą?

Kawy ziarniste Rigello sprawdzą się zarówno w parzeniu na gorąco, jak i na zimno (cold brew). Przygotowanie kawy trzeba rozpocząć od zmielenia ziaren. Niektóre ekspresy mają wbudowany młynek i możliwość wybrania stopnia zmielenia ziaren. Jeśli jednak nie masz takiego ekspresu użyj młynka ręcznego lub elektrycznego – regulując styl czasem mielenia. Kiedy kawa jest już zmielelona umieść ją w urządzeniu, w którym parzysz kawę. W przypadku parzenia na gorąco (drip, french press) pamiętaj, aby nie zalewać kawy wrzątkiem (odczekaj ok. 3-4 minuty od zagotowania) i wstępnie ją sparzyć niewielką ilością wody. Więcej wskazówek na temat tego jak parzyć kawę ziarnistą znajdziesz na naszym blogu.

Kawa ziarnista czy mielona?

Wybierasz kawę z Rigello? Kiedy wrzucasz wybraną mieszankę do koszyka masz możliwość wyboru ziarnistej lub mielonej. Którą wybrać? Kawa mielona będzie dobrym wyborem jeśli nie masz ekspresu, młynka do kawy lub o poranku masz włączony tryb leniuszka. W innym wypadku zdecydowanie polecamy wybranie kawy w ziarnach. Dzięki temu będziesz mógł zmielić je bezpośrednio przed parzeniem – w swoim stylu. A taka kawa z pewnością odwdzięczy Ci się pełnią aromatu i smaku. Chcesz jednak kawę ziarnistą, którą my zmielimy dla Ciebie? Wybierz stopień zmielenia:

  • cold brew – gruba sól
  • espresso – pod kawiarkę, drobno
  • filter – driper, dość grubo
  • french press – grubo, sól morska
  • turkish – na mąkę – bardzo drobno
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter