Kawa Bio

Kawa Bio ziarnista

Kawa Bio to pełne aromatu ziarna, które po zaparzeniu tworzą doskonały, zbalansowany napój wzbogacony dawką kofeiny. Czy kawa bio jest dla ciebie? Oczywiście! Jeśli troszczysz się o swoje zdrowie oraz o dobro naszej planety. W przypadku kaw bio nie są stosowane nawozy chemiczne czy pestycydy, a ziarna selekcjonowane są na każdym etapie – od krzewu po pakowanie. Co ważne kawy oznaczone jako bio muszą posiadać certyfikat eko. Taka kawa odwdzięczy Ci się doskonałym smakiem – najlepszy uzyskasz mieląc ziarna tuż przed parzeniem, stosując alternatywne metody takie jak aeropress, french press lub dripper.

kolejny krok

Kawa bio, ekologiczna, organiczna

Kawy bio mogą być określane również innymi nazwami jako: kawa organiczna, ekologiczna lub eko. Jednak każda z nazw dotyczy najlepszej jakości certyfikowanych kaw. Niezależnie od nazewnictwa kawy bio tworzone są z ziaren Arabiki i Robusty – w różnych proporcjach. Delikatna kawa bez dużych ilości kofeiny powstanie ze 100% Arabiki. Mocna kawa która doda energii? Zdecydowanie postaw na Espresso. Wolisz lekko pobudzającą kawkę z pianką – koniecznie wybierz Cremę Bio.

Jak powstaje kawa bio?

Przygoda kawy bio rozpoczyna się na ekologicznych plantacjach. To właśnie tam uprawiane są krzewy kawowców Arabiki i Robusty, z których ziarna trafiają do twojej filiżanki w postaci intensywnego naparu. Zanim jednak się tam znajdą muszą przejść długą drogę… Kawa z oznaczeniem bio musi być transportowana w specjalnych warunkach dostosowanych do produktów ekologicznych. Co ważne nie może ona mieć kontaktu z kawami konwencjonalnymi (niecertyfikowanymi). Dotyczy to zarówno transportu, wypalania jak i przechowywania. Przed wypalaniem kawy bio piec jest czyszczony specjalnie przeznaczonymi do tego środkami. Z kolei ziarna przechowywane są w specjalnie wydzielonych strefach bio.

X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter