Single Blends

Kawa ziarnista Single Blends

Kawy ziarniste single origin określa się również jako jednorodne lub kawa speciality. Są to ziarna nie tylko jednego gatunku, ale i z jednego zbioru danej uprawy. Single origin to nie lada gratka dla smakoszy kawy. Bowiem każda charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i połączeniem różnorodnych nut orzechowych, czekoladowych i owocowych. W przypadku singli warto pamiętać, że jej smak może różnić się również z roku na rok, ponieważ wszystko zależy od warunków w jakich rosną krzewy.

kolejny krok

Palarnia kawy single origin

W palarni kawy Rigello znajdziesz świeżo palone kawy single origin pochodzących z plantacji na całym świecie. Możesz wybrać wśród trzech brazylijskich odmian Daterra Sunrise z nutą orzechową, Yellow Bourbon z jagodowo-karmelowym posmakiem, Peaberry o lekkim aromacie jabłka i pomarańczy oraz bezkofeinową speciality o czekoladowo-orzechowym smaku. Poza tym możesz postawić na kawy z innych plantacji m.in. z Kolumbii, Kostaryki czy Kuby. To w nich odnajdziecie aromaty różnych owoców, toffee, a nawet tytoniu.

Single origin espresso i nie tylko

Kawy Speciality zdecydowanie najlepiej jest pić bez dodatków. Stworzycie z niej espresso lub Americano. Taki sposób picia pozwoli w pełni delektować się wszystkimi specyficznymi aromatami ziaren. W czarnej kawie wyczujesz intensywną czekoladę jak i delikatne, owocowe posmaki. Oczywiście możesz spróbować kawy single origin z dodatkiem mleka, jednak niektóre nuty smakowe mogą zniknąć.

Kawa Single Origin a Blend

Jednym z podstawowych podziałów kaw jest rozróżnienie ze względu na mieszanki ziaren, czyli: blendy i single. Są między nimi zasadnicze różnice.

Single Origin Blend
jedna uprawa z regionu z różnych regionów
unikalny smak powtarzalny smak
najlepsza bez mleka można ją pić czarną lub z mlekiem
lekko lub średnio palona palona na różnych poziomach
do espresso i chemexa najlepsze do ekspresu
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter