Kawy ziarniste single origin określa się również jako jednorodne lub kawa speciality. Są to ziarna nie tylko jednego gatunku, ale i z jednego zbioru danej uprawy. Single origin to nie lada gratka dla smakoszy kawy. Bowiem każda charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i połączeniem różnorodnych nut orzechowych, czekoladowych i owocowych. W przypadku singli warto pamiętać, że jej smak może różnić się również z roku na rok, ponieważ wszystko zależy od warunków w jakich rosną krzewy.
W palarni kawy Rigello znajdziesz świeżo palone kawy single origin pochodzących z plantacji na całym świecie. Możesz wybrać wśród trzech brazylijskich odmian Daterra Sunrise z nutą orzechową, Yellow Bourbon z jagodowo-karmelowym posmakiem, Peaberry o lekkim aromacie jabłka i pomarańczy oraz bezkofeinową speciality o czekoladowo-orzechowym smaku. Poza tym możesz postawić na kawy z innych plantacji m.in. z Kolumbii, Kostaryki czy Kuby. To w nich odnajdziecie aromaty różnych owoców, toffee, a nawet tytoniu.
Kawy Speciality zdecydowanie najlepiej jest pić bez dodatków. Stworzycie z niej espresso lub Americano. Taki sposób picia pozwoli w pełni delektować się wszystkimi specyficznymi aromatami ziaren. W czarnej kawie wyczujesz intensywną czekoladę jak i delikatne, owocowe posmaki. Oczywiście możesz spróbować kawy single origin z dodatkiem mleka, jednak niektóre nuty smakowe mogą zniknąć.
Jednym z podstawowych podziałów kaw jest rozróżnienie ze względu na mieszanki ziaren, czyli: blendy i single. Są między nimi zasadnicze różnice.
Single Origin | Blend |
jedna uprawa z regionu | z różnych regionów |
unikalny smak | powtarzalny smak |
najlepsza bez mleka | można ją pić czarną lub z mlekiem |
lekko lub średnio palona | palona na różnych poziomach |
do espresso i chemexa | najlepsze do ekspresu |
Bądź ma bieżąco ze wszystkim, co się u nas dzieje.
Spotkajmy się na naszych social media.