Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.

Najnowsze

Previous
Next

STORIES | OPOWIEŚCI O LUDZIACH I MIEJSCACH

Kawa jest obecna w życiu każdego z nas. Niektórzy ją kochają za siłę, którą im daje. Inni traktują ją jako chwilę zatrzymania, przyjemności. Filiżanka dobrej kawy – wypitej w domu, bądź w kawiarnii – jest powodem do rozmowy. O życiu. Punktem wyjścia do przełamywania swoich ograniczeń, poznawania nowych ludzi i miejsc. 

Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.

ISTANBUL
COFFEE GUIDE

Stolica Turcji. Miasto wielomilionowe. Tygiel kulturowy. Kawa po turecku, którą delektuje się każdy. Choć jest mała, z fusami, a gorycz zalana kostkami cukru. Jednak to ona towarzyszy każdemu w najważniejszych momentach. Idziemy śladami nietuzinkowych miejsc na mapie Stambułu, gdzie mała czarna po turecku smakuje i wygląda dobrze. 

CULTURE | ciekawie O KAWIE NA ŚWIECIE

Wielozadaniowość i wielokulturowość kawy. Ile krajów, tyle jej odmian. Ile ludzi, tyle preferencji, jak ją pić. Trudno znaleźć drugi tak złożony napar, który pobudza zmysły i towarzyszy nam przy wielu okazjach – tych ważniejszych i mniej istotnych. Odmiany, aromaty, nuty smakowe. Odległości geograficzne. Kawa jest światowa.

 

Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.
Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.
Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!
Previous
Next

SCIENCE | kompendium wiedzy o kawie

Odpowiedni sposób mielenia, różnorodne metody parzenia, równomierna temperatura, dobra jakościowo woda. Ile niezbędnych detali potrzeba, by proces tworzenia smacznej filiżanki kawy przebiegał sprawnie, a rezultat cieszył nasze kubki smakowe. Zagłębiamy się w tajniki elementów, bez których kawa nie mogłaby funkcjonować w tak szerokim zakresie, jak ma to miejsce dzisiaj. 

 

Previous
Next

Regularna porcja wiedzy, ciekawostek
i praktycznych wskazówek z branży kawowej.

Co tydzień wysyłamy jeden artykuł. Piszesz się?

BUSINESS | JAK PROWADZIĆ BIZNES KAWOWY

Popularność kawy przysłużyła się się do tego, że stanowi ona fundament dla wielu ludzi budujących swoje przedsięwzięcia wokół niej. Kawiarnie, mobilne punkty, brandy kawowe, instrumenty do zaparzania kawy i wiele innych. Aż trudno zliczyć warstwy działalności, które składają się na szeroko pojęty biznes kawowy. Przybliżamy, jak robić to dobrze i autentycznie. 

Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter