Jak przygotować cold brew z kawy bezkofeinowej?

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno, to zdecydowanie nasz faworyt, jeśli chodzi o napoje orzeźwiające, po które warto sięgnąć w letnie upały. Należy jednak pamiętać, że, w przeciwieństwie do innych napojów energetyzujących, kawa cold brew ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Czy jest zatem możliwość przyrządzenia takiego specjału na bazie kawy bezkofeinowej? Dziś postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!

Skąd bierze się kofeina w Twojej kawie?

Kofeina jest alkaloidem, który występuje naturalnie w około 60 gatunkach roślin, w tym przede wszystkim w ziarnach kawowca. Substancja ta powstaje w okresie wegetacji krzewów, stając się wtórnym metabolitem. Zastanawiasz się, co to oznacza? Otóż kofeina nie jest kluczowym czynnikiem, który wpływa na wzrost i rozwój kawowca, a jedynie ochrania go przed działaniem patogenów chorobotwórczych oraz pleśnią. To dzięki kofeinie surowe ziarna kawy mają zatem lepszą jakość.

Jak zawartość kofeiny wygląda w przypadku dwóch najpopularniejszych rodzajów ziaren kawy – arabiki i robusty? W tych pierwszych kofeina osiąga poziom od 1% składu chemicznego ziarna, natomiast w robuście wynosci on ponad 2%.

Ile kofeiny ma kawa cold brew?

Cold brew to napój, który w ostatnich latach szturmem podbił serca niemal wszystkich miłośników specjałów kawowych. Nie ma co się dziwić – niepowtarzalny smak kawy cold brew doskonale orzeźwia nasze ciała w największe letnie upały. Dla niektórych problemem może być jednak duża zawartość kofeiny – niejednokrotnie wyższa niż w przypadku ogólnodostępnych energetyków. Z czego to wynika?

Sekret tego zjawiska tkwi w procesie maceracji, czyli leżakowaniu kawy w zimnej wodzie. Powstały wówczas ekstrakt zapewnia ochronę przed związkami chemicznymi, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Druga kwestia to czas kontaktu kofeiny z rozpuszczalnikiem. W przypadku cold brew długotrwała maceracja ma duży wpływ na wzrost zawartości kofeiny w uzyskanym w wyniku tego procesu napoju.

Ile kofeiny zawiera standardowa szklanka cold brew o pojemności 200 ml? W przypadku klasycznego cold brew jest to wartość na poziomie 150 mg, natomiast dla nitro cold brew wzrasta ona nawet do 230 mg.

Bezkofeinowe cold brew – czy to możliwe?

No dobrze, czas na rozstrzygnięcie najbardziej nurtującej wszystkich kwestii – czy możemy przygotować cold brew na bazie kawy bezkofeinowej? By odpowiedzieć na to pytanie, pokusiliśmy się o mały eksperyment – zamiast zwykłej mieszanki ziaren arabiki wykorzystaliśmy kawę bezkofeinową. Jesteś ciekawy, jakie efekty uzyskaliśmy? Już teraz możemy uchylić rąbka tajemnicy i potwierdzić, że… smak takiego napoju nie różni się niczym od cold brew z kofeiną!

Jak przygotowaliśmy własne bezkofeinowe cold brew? W tym celu zastosowaliśmy bezkofeinową mieszankę ziaren o ciemnym stopniu palenia. Proces macerowania wydobywa z ziaren naturalną słodycz kawy, dlatego też ciemne palenie pogłębia smak napoju. Oczywiście mogliśmy wybrać ziarna jasno lub średnio palone, ale jeśli zależy Ci na naprawdę intensywnym smaku, to ciemne ziarna będą idealnym rozwiązaniem.

Wybrane ziarna kawy musimy najpierw zmielić. I tu znów trzeba zadać sobie pytanie – jaki stopień mielenia będzie najbardziej odpowiedni dla cold brew? O ile w przypadku espresso warto decydować się na drobno mielone ziarna kawy, o tyle do cold brew idealne będą ziarna grubo mielone. Następnym krokiem jest zalanie zmielonych ziaren wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody dodajemy 1 łyżkę kawy). Tak przygotowany napój pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Naszym zdaniem najlepsze efekty smakowe osiąga się jednak po około 16 godzinach. Na koniec wystarczy już tylko odcedzić uzyskany napój i zaserwować go w połączeniu z kostkami lodu.

Na koniec przypominamy tylko, by gotowe cold brew przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku (karafce, słoiku lub butelce). A jako ciekawostka dodamy, że cold brew można podgrzać i pić na gorąco! Chociaż może brzmieć to dziwnie, to zachęcamy do wypróbowania również takiej wersji. Dzięki metodzie parzenia na zimno możemy usunąć z ziaren kawy całą kwasowość, dzięki czemu napój stanie się jeszcze delikatniejszy.

Podziel się ze znajomymi
Facebook
LinkedIn
Proponowane dla Ciebie
Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.
Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.
Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.
Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!
Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.
Previous
Next

Regularna porcja wiedzy, ciekawostek
i praktycznych wskazówek z branży kawowej.

Co tydzień wysyłamy jeden artykuł. Piszesz się?

Zobacz również
Arabica vs. Robusta – which grain to choose?

It appeared a long time ago and no one knows where from. Though it is believed to have been first bred in the wilds of East Africa somewhere between Ethiopia and Yemen, no one knows for sure. Coffee. Despite its mythical origins, today it is one of the most valuable natural resources in the world. Its global exploration has spread it so much that today it is present in many different cultures and is consumed all over the world. On the other hand, coffee plantations are cultivated in more than 70 countries located in the area called the coffee belt. Latin America is the largest, followed by Southeast Asia and Africa.

Czytaj więcej →
How does the degree of roast affect the taste of coffee?

Coffee roasting is like polishing diamonds – it is impossible to skip this process, because it has a key impact on the final result. It is not without reason that roasters are considered artists who create true masterpieces of taste and aroma. Did you know that it is up to them to a large extent whether you will like the prepared coffee? Today we will tell you what degrees of coffee roasting are distinguished and how this parameter affects the flavor profile of each coffee blend.

Czytaj więcej →
16 ways to use coffee grounds

Every day, as many as 2 billion cups of coffee are drunk around the world, which translates into an incredible number of almost 25 million liters of this aromatic drink. To better illustrate this, imagine that more than 7 Olympic swimming pools are filled with coffee every day. Sounds really impressive, right? Let us remember, however, that coffee is not only the liquid itself, but also coffee grounds, with which something needs to be done after preparing your favorite small black coffee. Unfortunately, in most cases they end up… in the trash. And there are plenty of interesting ideas for reusing coffee grounds!

Czytaj więcej →
How to prepare cold brew from decaffeinated coffee?

Cold brew, or cold macerated coffee, is definitely our favorite when it comes to refreshing drinks that are worth reaching for in the summer heat. However, keep in mind that, unlike other energy drinks, cold brew coffee has a very high caffeine content. Is it possible to prepare such a specialty based on decaffeinated coffee? Today we will try to dispel your doubts!

Czytaj więcej →
Coffee with milk – which mix to choose?

There is no doubt that coffee and milk are the perfect duo. Although centuries ago it was believed that combining milk with tea was a much better solution, today it is the black drink of the gods that is the perfect base for adding creamy foam to it. Today we will tell you why it is worth using such a combination, what grain mix to choose to prepare coffee with milk and which coffee specialties with milk are the most popular.

Czytaj więcej →
What are the styles of coffee grinding?

Brewing coffee at home can be a fascinating adventure, but only if you know how to skilfully take care of the whole process. One of the factors that has a large impact on the taste and aroma of the prepared drink is the appropriate thickness of the ground beans. No wonder that it is at this stage that special attention should be paid. See, therefore, what we distinguish coffee grinding styles and how the thickness of the ground beans can affect the taste of coffee.

Czytaj więcej →
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter