Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!
Tradycyjne ciasto kawowe
Na początek mamy dla Ciebie ciasto, które zdecydowanie najczęściej gości w naszych domach. Co ważne, do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a sam proces za jest bardzo prosty i szybki. Do tego ciasta polecamy przygotowanie tradycyjnej kawy po turecku lub tej zaparzonej w french pressie. Połączenie tych dwóch smaków jest naprawdę fenomenalne!
Składniki:
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 130 g cukru pudru
- 130 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
- 45 g oleju
- 80 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka drobno zmielonej kawy
- łyżeczka esencji waniliowej
Mleko podgrzewamy w niewielkim garnuszku i dodajemy do niego kawę, a następnie czekamy, aż całość się zagotuje. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, po czym dodajemy olej i esencję waniliową – całość miksujemy. Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dolewamy kawę z mlekiem i mieszamy, a na koniec przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30-35 minut.
Ciasto czekoladowe nasączane kawą
Tym razem proponujemy Ci ciasto, które doskonale sprawdza się jako deser na specjalną okazję. To doskonała propozycja dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem, ale nie nadmiernie słodkie. Takie ciasto warto serwować w połączeniu z klasycznym espresso czy też mokką. Niezwykłe doznania smakowe i zmysłowe gwarantowane!
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 35 g kakao w proszku
- 90 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 200 g ciemnej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
Esencja do nasączenia ciasta
- 100 ml mleka
- 50 ml espresso
- 2 łyżeczki cukru
Dekoracja
- 50 g ciemnej czekolady
Na początek rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek – do żółtek dodajemy 75 g cukru i miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i 75 g cukru. W trzecim naczyniu mieszamy ze sobą 90 g mąki, 35 g kakao oraz 10 g proszku do pieczenia. Całość przesiewamy przez sitko i dodajemy do naczynia z masą z żółtek, po czym całość mieszamy. Dodajemy resztę kakao i ponownie mieszamy, a na koniec dodajemy masę białkową i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy przez 20 minut w 180 °C, po czym zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do garnuszka wlewamy 50 ml espresso i 100 ml mleka, a następnie mieszamy z 2 łyżeczkami cukru. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy połamaną czekoladę i przygotowujemy kąpiel wodną – czekamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Miksujemy serek mascarpone z 100 g cukru pudru i dolewamy roztopioną czekoladę oraz 300 śmietanki kremówki. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy na 3 części. Pierwszą część polewamy esencją kawową i nakładamy krem, przykrywamy kolejnymi warstwami ciasta i ponawiamy te same czynności. Ciasto odstawiamy do wystudzenia na 6 godzin, po czym posypujemy startą czekoladą.
Kawowy sernik na zimno z ananasem
To coś specjalnego dla osób, które uwielbiają smak kawy i szukają sprawdzonego przepisu na orzeźwiające ciasto bez pieczenia na letnie upały. Do takiego specjału wystarczy przygotować chłodne ice latte, by móc rozkoszować się urokami lata.
Składniki
Ciasto
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g roztopionego masła
Masa sernikowa
- 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 125 ml wody
- 4 łyżki posypki czekoladowej
Krem kawowy
- 1 łyżka żelatyny
- 80 ml wody
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy drobno zmielonej
Dodatkowo
- 2 Galaretki o smaku cytrynowym
- 500 ml wrzącej wody
- 1 puszka ananasa w syropie
Na początek kruszymy herbatniki aż do uzyskania konsystencji piasku i mieszamy z roztopionym masłem. Umieszczamy je na spodzie okrągłej blaszki (26 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, a następnie moczymy żelatynę w 125 zimnej wody. Gdy ta napęcznieje, podgrzewamy ją w garnuszku aż do całkowitego rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i całość mieszamy, po czym przelewamy ją do reszty masy i szybko miksujemy. Na koniec dodajemy płatki czekolady, mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
Pozostałą część żelatyny moczymy ponownie w niedużej ilości zimnej wody, a gdy ta napęcznieje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i kawą, po czym łyżkę śmietanki łączymy z żelatyną. Następnie dodajemy ją do pozostałej śmietanki i całość miksujemy. Krem wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu), a ananasa odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Syrop pozostały w puszcze przelewamy do galaretki i odstawiamy ją do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki aż ta nabierze żelowej konsystencji. Niewielką ilość tężejącej galaretki wykładamy na ciasto i układamy kawałki ananasa. Pozostałą część galaretki zalewamy na ciasto, przykrywając w ten sposób ananasa. Odstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia.
Muffinki kawowe
A na koniec przepis na wyśmienite, mocno kawowe muffinki, które można wykorzystać jako pyszny deser do popołudniowego cappuccino czy też espresso. Dzięki dodatkowi polewy czekoladowej zyskują one ciekawy smak, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi kawowych słodkości. Zaznaczamy, że przepis na nie jest banalnie prosty, dlatego każdy z pewnością sobie z nim poradzi.
Składniki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki drobno zmielonej kawy
- łyżka kakao
- tabliczka czekolady deserowej
W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, kawę, kakao, jajka, mleko oraz olej. Całość miksujemy do momentu połączenia. Do papilotek nakładamy ciasto i umieszczamy je w nagrzanym do 180 °C piekarniku, pieczemy około 15-18 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do szprycy i dekorujemy wystudzone babeczki, tworząc na nich charakterystyczne kropelki. Gotowe!